MIJN FLUKS WORD LID

Daar zijn ze dan, lest best, last but not least…”The Oldies” (met recht tussen haakjes, want ze denken allemaal over 5 jaar nog mee te kunnen in Fluks 1. Hierover later meer!). Maurits, Jan, Marlou en Sanne (op de foto v.l.n.r.) krijgen als laatste de gelegenheid om te vertellen wie ze zijn (voor die enkeling die het nog niet weet).
Jan bijt het spits af door te vertellen dat hij 28 is, en al sinds z’n vierde bij Fluks rondloopt. Hij werkt bij de Willem van de Berg met lichamelijk beperkte jongens en meiden, en heeft momenteel geen partner. Sanne vervolgt dat ze 22 is (en dus helemáál niet oud !). Zij zit in het laatste jaar van haar studie marketing en ook Sanne korfbalt al bij Fluks sinds ze 4 is. Ajj.. dus tóch een oudgediende! Ze heeft verkering met Marc die ze indirect ook via de korfbal kent.
Marlou is 26... o nee, 27 al ! en ze korfbalt sinds ze 12 is en daarvoor deed ze aan volleybal. Ze is op haar 21e 3 jaar gestopt wegens haar studie in Amsterdam. Marlou woont samen met Sven en is ergotherapeut en reïntegratiecoach. Maurits, 26 jaar, kan zich niet meer herinneren hoe lang hij al op korfbal zit, maar wel dat hij daar via schoolkorfbal gekomen is. Hij vindt het nog steeds geweldig bij Fluks en heeft er nog nooit over gedacht om te stoppen of te verkassen. Hij is chauffeur bij de IPKD, een post- en koeriersdienst van de overheid. Maurits heeft een vriendin (Jasmijn) die niet korfbalt, maar wél vaak komt kijken.

Wat betekent Fluks voor jou in 1 zin of woord ?

“Gezelligheid”, roept Marlou direct, waarop Sanne aanvult: “Een goede verhouding tussen sportiviteit en gezelligheid”. Jan: “Als ik aan Fluks denk, met name de laatste jaren, dan denk ik vooral aan OPBOUWEN! Doordat we groeiende zijn kunnen we opbouwen en daarom ook meer aan het niveau werken. We mikken wat hoger. Ook mag er weer opbouwende kritiek gegeven worden.”

Is er iets wat je zou willen veranderen bij Fluks ?

Na een lange stilte (wat positief is natuurlijk) komt Marlou met: “We zouden graag wat meer zaalruimte hebben, en de trainingstijden zouden anders we liever anders zien.” Jan bevestigt het ruimtegebrek, waarna Sanne er een positieve draai aan geeft door te zeggen dat het ruimtegebrek mede komt doordat er zoveel teams bijgekomen zijn. Neemt niet weg dat Fluks hier graag een oplossing voor zou zien. Marlou: “Op maandag om 21.00 zitten we echt heel krap in de ruimte.” Jan: “Sommigen hebben op maandag ook minder zin om te trainen, doordat je met zovelen in de zaal rondloopt. Buiten is dat probleem gelukkig een stuk minder. Elk jaar is het weer een puzzel om het ruimtegebrek op te lossen.”

Welk niveau zou Fluks 1 kunnen halen ?

Jan heeft wel eens in de 2e klasse gespeeld, en zou het leuk vinden om dat niveau weer te halen. Hij heeft het gevoel dat dit wel mogelijk is. “Maar dan moet er bij de jeugd ook iets gebeuren! Bij de A en B moeten we ook naar een hoger niveau.” Hier zou hij zich graag voor inzetten. “Dus bij de teamindeling meer kijken naar het prestatiegedeelte, iets meer dan naar gezelligheid, en niet meer alleen ‘die wil bij die’, daar win je niet mee”, aldus Jan. Marlou: “Het moet meer gaan leven om naar een hoger niveau te willen.” Jan: “En hier moet de jeugd dus ook in mee.” Sanne vult aan dat kinderen dit ook leuk vinden. Zo is er tegenwoordig weer de pupil van de week: een E-pupil mag meedoen met de wedstrijdvoorbereiding, zit bij het praatje vooraf en doet mee met de warming up, en krijgt een medaille. “Erg schattig !”

Zijn er ook nog punten ter verbetering voor Fluks 1 of jezelf ?

Marlou: “Minder blessures! Maar goed, daar zijn we nu even van af, maar we moeten opletten.”
Jan: “Meer stabiliteitstraining. Elke maandag komen er minimaal 4 spelers om extra stabiliteitstraining te kunnen doen Dit zou een vast iets kunnen worden. Ook voor de jeugd. Nu doen we het op eigen houtje. Buiten gebeurt het wel sneller dat mensen hierbij aansluiten. Het is echt eigen discipline. Helaas is er geen tijd om het binnen de trainingstijden te doen. Bovendien ontbreekt bij de meeste trainers de kennis om dit goed aan te bieden. Mark (van Eeden, fysio/verzorgen van Fluks 1, red.) heeft het wel eens aangeboden, maar door gebrek aan motivatie bij de deelnemers verwaterde dit. Als mensen enthousiast zijn (en blijven) zou Mark zich hier waarschijnlijk wel weer voor willen inzetten. Maar het is vooral een eigen verantwoordelijkheid!”

Doen jullie bij Fluks nog dingen naast korfbal zelf, bijvoorbeeld in commissies?

Sanne antwoord: “Maus en ik zitten in de Evenementen Commissie. Ik geef geen training meer.” Marlou doet dat sinds dit jaar ook niet meer, maar zij helpt wel met Fluks Sport & Fun (Schoolkorfbal). Jan geeft al 7 of 8 jaar training, dit jaar aan de B1 en de B2. “Ondanks dat ik dit ik al zo lang doe vind ik het nog steeds even leuk als toen ik begon, dus daar maak ik graag tijd voor.” Als Jan complimenten krijgt voor de manier waarop hij de training geeft wuift hij dit weg met ..”tsja.. ik heb wel CIOS gedaan.” Daarnaast is Jan ook correspondent: hij schrijft regelmatig de verslagen voor Fluks 1.

Van welke coach heb jij persoonlijk het meeste geleerd in het verleden ?

Sanne lachend: “Van Jan! En van Enrico.” Marlou: “Ik denk misschien wel van Arno (van Haarlem), daar hadden we in de A1 training van. Ik viel toen ook al veel in bij het 2e en het 1e, dus dat was sowieso een periode waarin ik veel geleerd heb.”
Jan:“Van Arno hebben we het speltechnische geleerd. Leren een wedstrijd spelen. Niet de technische basisdingen, die zaten er toen al in.” Maurits:“Voor mij ook Arno. Of misschien Klaas Bosman, maar toen was ik meer invaller in zijn team en ik heb nooit echt training van hem gehad.”

Als je niet zou korfballen, welke sport zou je dan doen ? Heb je ooit getwijfeld om een andere sport te gaan doen ?

Marlou: “Ik heb gevolleybald. En ik heb ook nog getennist, in de periode dat ik met korfballen was gestopt. Ook wel leuk.” Jan: “Ik ben onwijze basketbal-liefhebber. Dus ik zou eigenlijk ook wel willen basketballen, maar ik hou het bij korfballen. De afgelopen 5 jaar heb ik gevoetbald, dat vond ik ook echt leuk. Ik heb toen niet gekorfbald, ben gaan voetballen met mijn andere broertje, in een vriendenteam. Dat was alleen op zondag een wedstrijd spelen, en nooit trainen. En dat was wel serieus als eenmaal de fluit ging, maar daaromheen was het helemaal niet serieus. Maar wel heel leuk. Omdat bij Fluks een groep junioren doorstootte naar het eerste, en ik vorig jaar al een paar keer had ingevallen, ben ik weer gaan korfballen. Ik vind eigenlijk alle sporten wel leuk, maar als ik (behalve korfbal) iets zou moeten kiezen, dan zou het basketbal zijn.”
Maurits:“Ik zou niet weten wat ik anders zou gaan doen. Ben al vrij jong begonnen met korfballen. Misschien hockey, omdat mijn broer daar op zat.” Sanne: “Ik weet het ook niet, kan me niets anders voorstellen dan korfballen.”

Hoe zijn jullie ooit bij korfbal terechtgekomen?

Hier zijn de oudgedienden zeer eensluidend over: via familie! In alle gevallen (met uitzondering van Maurits) blijkt minimaal 1 van de ouders vroeger gekorfbald te hebben. “Het is écht een familiesport”, vat Marlou dit antwoord samen.

Waar zie je jezelf over 5 jaar (privé en op Fluks gebied) ?

Sanne, lachend: “Over 5 jaar ben ik net zo oud als jullie nu zijn!” Marlou verwacht dan nog wel in het 1e te spelen en dat Fluks 1 in de 2e klasse zal spelen. Ze hoopt dat te bereiken met dit team, misschien aangevuld van onderaf, zodat iedereen een beetje moet gaan strijden voor zijn plekje. (NB dit antwoord komt erg overeen met wat we in de andere groepen gehoord hebben. Jan merkt hierover op: “dan kun je zien dat we als team op 1 lijn zitten”).
Marlou: “Ik zou het leuk vinden als ik over 5 jaar een huis had gekocht, het liefst in Noordwijk.” Maurits sluit zich bij Marlou aan voor wat betreft zijn korfbaltoekomst: “We hebben nu een vrij jong eerste, de jongelingen die erbij zitten kunnen nog een tijd mee, maar wij kunnen denk ik over 5 jaar ook nog wel mee. Als je kijkt naar de doorgroei die er aan komt wordt het wel strijden, maar met de ervaring die wij hebben... Het ligt er ook aan of het lichamelijk allemaal nog goed gaat, dat staat natuurlijk voorop, dat weet je nooit. Maar ik wil er wel voor gaan, ik heb het nog steeds onwijs naar mijn zin en ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat ik op zaterdag niet hoef te korfballen. Zo voorgeprogrammeerd zit het er in.”
Jan: “Ik kijk in mijn leven echt nooit verder dan de dag die morgen komt. Dat wil ik echt niet. Ik heb geen verwachtingen, want dan kun je alleen maar teleurgesteld worden. Zo sta ik altijd in het leven. Dus ja, ik kijk wel waar ik over 5 jaar sta. Op korfbalgebied... over 5 jaar ben ik 33. Speel ik dan nog in het 1e ? Het kan, maar dan moet ik wel echt fit blijven. Als ik me nu meet met jongens van 18 dan kan ik best wel zeggen dat ik soms fitter ben dan die jongens, dus als ik dat door kan zetten en vol kan houden... en of dat dan in Fluks 1 is of in het 2e, dat moeten we dan maar zien, daar ga ik geen uitspraken over doen. Ik wil zo lang mogelijk en zo hard mogelijk mee kunnen doen, en of dat dan in 1 of 2 is dat maakt me niet zo veel uit. Ik sta natuurlijk liever in 1, maar als ik op een gezonde manier weg wordt gezet dan vind ik dat helemaal prima, en dan zal ik hetzelfde in 2 doen als ik in 1 doe.
Ik denk nog wel trainer/coach te zijn, van een A team. Wedstrijdsport als dat lukt, als de kinderen daarvoor opgeleid zijn lijkt me dat wel leuk, maar goed: heb je die lichting, zijn de kinderen daar goed genoeg voor, kunnen we dat bieden ? Op het gebied van mijn werk maakt het me allemaal niet zoveel uit. Ik heb geen ambities daarin, ik kijk wel waar ik dan werk. “
Sanne: “Ik zou wel graag blijven korfballen, welk team dat dan wordt zien we dan wel. Ik hoop dat ik nog zo lang mogelijk in het 1e mag blijven spelen. Ik ga afstuderen dit jaar, volgend jaar zal er wel anders uit zien met een vaste baan in plaats van studie. Ik hoop dat ik over 5 jaar zeker wel het huis uit ben, en ik weet nog niet of dat in Noordwijk of Sassenheim is (ook prima te bereizen).”

Te koop? Als er een club komt, die op hoger niveau speelt, en je wordt gevraagd of je bij hen wil komen spelen, ga je daar dan op in?

Unaniem, bijna schreeuwend reageert het viertal met een duidelijk: “NEE”!” Jan voegt eraan toe vroeger wel eens bij TOP op proeftraining geweest te zijn met een ploeggenoot, maar hij mocht wél en die ander niet en toen besloot Jan ook bij Fluks te blijven! Marlou is zelfs vorig jaar nog gevraagd door Oosterkwartier, omdat die het volgende jaar voor het kampioenschap wilde gaan. “Wij ook!“, was Marlou’s nuchtere commentaar, en ze bleef Fluks trouw. En misschien is Maurits zijn reactie nog het meest veelzeggend: “Ik zou wel gek zijn om naar een andere vereniging te gaan.”

Hebben jullie een tip voor de jeugdspelers die dit lezen? Wat moet je doen om het 1e te halen?

Jan: “Altijd trainen, dat is echt tip nummer 1! En (meer voor de ouders): kinderen lekker laten trainen, niet zomaar afzeggen. Je wordt echt beter van trainen. En laat je kinderen eens een keer naar het 1e kijken, of ga een keer met ze naar een wedstrijd van TOP. Dat is best wel leuk om te zien, dan zie je echt hoog niveau korfbal en wil je dat zelf óók bereiken. Dat brengt een stukje extra, en dan word je heel gemotiveerd in de sport. Sport is dan niet alleen maar bijzaak.” Hij voegt er aan toe: “Kinderen (of hun ouders) zouden thuis een paal neer moeten zetten, of in ieder geval veel met een bal bezig moeten zijn. Daar krijg je echt balgevoel van. Gewoon heel vaak een bal in je handen hebben, en op allerlei verschillende manieren omhoog gooien en weer vangen. Lekker buiten spelen, stuiteren met een bal, dan leer je de bal heel goed kennen met je handen.”

Hebben jullie zelf nog opmerkingen ?

Jan (aan interviewer): “Waarom kom jij nooit bij het eerste kijken? ” ?

Heeft 1 van jullie nog een leuke anekdote of afsluiter ?

Jan: “Iets wat je nu (nog) niet kan, kun je wel leren! Dat zeg ik tegen de kinderen ook, als ze zeggen ‘Dat kan ik niet’. Dan zeg ik: ‘ga maar oefenen’ ”

En met die tegeltjeswijsheid sluiten we de interviews met de spelers van Fluks 1 af. We hopen dat jullie ze nu allemaal wat beter hebben leren kennen, en ze nog harder gaan aanmoedigen op weg naar het kampioenschap (of in ieder geval promotie) !

Actueel

FLUKS BEACHKORFBAL 2020

01 april 2020 - De voorbereidingen voor het toernooi dat we al meer dan 25 jaar organiseren gaat door

Lees artikel

HET CORONAVIRUS EN KORFBALLEN BIJ FLUKS

12 maart 2020 - Naar aanleiding van de mededelingen vanuit de overheid over het Coronavirus het volgende:

Lees artikel

PUPIL VAN DE WEEK

05 maart 2020 - Dit zaalseizoen is er tijdens iedere thuiswedstrijd van het 1e een pupil van de week

Lees artikel

FLUKS SPORT & FUN

26 februari 2020 - Op zaterdag 18 april vindt het jaarlijkse Fluks Sport & Fun weer plaats op ons korfbalveld aan de Nieuwe Zeeweg

Lees artikel
Sponsors

©2020 Fluks Korfbal    Privacy verklaringDisclaimer Webdesign: 2nd Chapter BV