MIJN FLUKS WORD LID

In het kader van het beter leren kennen van de spelers van Fluks 1 zijn we begonnen met de (4) nieuwkomers, waarover jullie eerder al hebben kunnen lezen. Deze keer laten wij “de Jonkies” aan het woord. Joek, Joella, Wouter en Demi (op de foto v.l.n.r.) vertellen enthousiast wat hen bezig houdt binnen en buiten het Fluksterrein.

“Nou, ik ben dus Wouter, 19 jaar, en doe de opleiding tot gymdocent. Ik loop stage bij Hoffenne, dus de kids van Hoffenne die kennen mij natuurlijk goed. Ik zit nu 14 jaar op Fluks, en heb zelfs nog op de Welpjes gezeten (Wat nu de Kangoeroes zijn, red.). Hou van gamen, en ik ben nog hartstikke single!” Joella (19) neemt direct het stokje over en blijkt een ware spraakwaterval! Ze vertelt dat zij de opleiding Verpleegkunde doet en werkt bij de Willem van de Berg. Bovendien loopt ze stage bij Buurtzorg in Rijnsburg. Joella speelt nu 3 jaar bij Fluks, en daarvoor speelde zij 7 jaar bij Madjoe. In haar vrije tijd gaat ze “wel eens” naar sportschool en ze besteedt daarnaast veel tijd aan vriendinnen en natuurlijk aan vriend Jelle waarover ze glunderend vertelt dat ze al 4 jaar samen zijn. Joella (opeens serieus) geeft aan nog geen wedstrijd meegedaan te hebben in de zaal wegens afgescheurde enkelband (inmiddels is ze al wel weer in aktie gekomen voor Fluks 1, red.)
Vervolgens is de beurt aan Demi : “Ik ben 18 jaar, doe de opleiding Beveiliging in Leiden en loop momenteel stage op een MBO school in Leiden. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om met mijn honden op het strand te lopen en daarnaast werk ik bij de Vomar. Op het moment heb ik geen verkering.” . “Oja en ik zit al 12 jaar op Fluks!”, zo vertelt de inmiddels wat losgekomen Demi. Tenslotte is het de beurt aan Joek die met een opvallend volwassen stem vertelt dat hij toch echt pas 18 jaar is en vrijgezel, en altijd met Wouter in hetzelfde team gespeeld heeft sinds de D. Joek doet PABO en zal dus een welkome aanvulling worden voor het lerarentekort. Hij geeft de D1 en B1 training (samen met Jan Passchier), en geeft volmondig toe ook verschrikkelijk goed te zijn in….BANKliggen! Op de vraag of hij dan wel voldoende overwicht heeft, ondanks dat hij maar 2 jaar ouder is dan de B, knikt Joek zeer zelfverzekerd van Ja, hetgeen ook door de andere 3 wordt bevestigd.

Kunnen jullie in 1 zin Fluks als vereniging omschrijven?

Joella, direct enthousiast: “Ik kan het zelfs in 1 woord: GEZELLIGHEID”, waarop Joek aanvult: “3e Helft!” en opvallend tegelijkertijd Demi én Wouter: “Familiegevoel”. Waarop Joella (ongevraagd, maar zeer spontaan) het woord weer pakt: “Gewoon gezellig na de wedstrijd, we hebben allemaal een hechte band. Soms zelfs IETS te gezellig. Ik kan nog wel eens irritant zijn”, waarop Joek aanvult: “Toen je geblesseerd was, was het een HEEL stuk rustiger bij het 1e !”, om dan op een serieuzere toon toe te voegen dat hij met veel plezier naar trainingen en wedstrijden gaat. Demi bevestigt met een glimlach dat alles hierboven klopt in haar ogen.

Wat zou er ANDERS kunnen?

Joek: “De krappe ruimte in de zaal is WAARDELOOS. Te weinig ruimte en veel te dicht op elkaar. Zo zitten we bijvoorbeeld met de B1, A1 en 2e tegelijk in de zaal. Veel te krap natuurlijk”. Joella: ”Voor mij zijn de trainingstijden vervelend. Op maandag van half 6 tot half 7 training geven en zelf pas om 9 uur trainen. Ik woon ik in Rijnsburg en kan niet even snel terug naar huis. Dus wil ik eigenlijk op maandag geen training meer geven, want ik kan m’n tijd beter gebruiken.”

Met betrekking tot het voorkomen van blessures geven de vier aan dat spelers meer zouden moeten warmlopen, dat gebeurt nu te weinig. Ook zouden ze meer krachtoefeningen moeten doen, vooral voor de enkels. Bij jonge kinderen is het lastig om ze te laten warmlopen tussen de periodes in, dat wordt dan toch snel roekeloos rennen door de zaal. Het warmlopen wordt dan niet serieus gedaan. Overigens geven ze aan dat er binnen (in de zaal) duidelijk vaker blessures zijn dan buiten (op het veld).

Sky is the limit!

Vervolgens bespreken we met de vier jongelingen waar zij denken dat het plafond ligt van deze jonge groep, die op het moment van dit gesprek 2e staat met 3 punten achter koploper Thor. Al discussiërend komen ze tot de conclusie dat dit nog erg moeilijk in de schatten is, juist omdat de groep zo jong is en ze dus nog veel kunnen leren, als team én als individu. Ook hangt het natuurlijk af van blessures. Wel zouden ze graag de 2e klasse willen bereiken. Ze zijn het er overigens over eens dat Fluks 1 in de afgelopen 3 jaar, onder leiding van Enrico, al best veel bereikt heeft, maar, zo schetst het viertal: “De ladder is nog veel langer! De tactiek en met name de verdediging kan nog veel beter.” Dat het per persoon verschilt bewijst Joella die juist aangeeft: “Ik ben bijvoorbeeld niet zo goed in aanvallen en als ik het schieten onder de knie krijg ben ik nog een stuk gevaarlijker! Verdedigen kan ik juist weer wel.” Joek vult aan: “Elkaars zwakke punten dus verbeteren. Kortom persoonlijk kunnen we nog veel beter worden, maar als team ook!”
Jullie noemden net “tactiek”, wat doen jullie daar dan precies mee? “Vóór de wedstrijd besteden we daar aandacht aan”, aldus Wouter. “Enrico heeft een soort kruisjesschema met vanaf waar wij scoren en waar wij doorlaten, waar we scherper moeten zijn en dus meer op moeten trainen. Dat zijn vooral de doorloop en de korte kansen. Dit heeft te maken met opletten en niet opletten in de paalzone.”

Op de vraag van een jeugdig Flukslid tot welke leeftijd een meisje een jongen mag spelen (en andersom) geeft het viertal een zeer helder antwoord, namelijk dat het tot en met de A mag mits het om breedtesport gaat. Bij wedstrijdsport moet je vanaf de D 4 heren en 4 dames in het veld hebben.

Stukje zelfreflectie

Joella: ”Ik vind dat de communicatie in de wedstrijd beter mag, want als er iets mis gaat gaan de koppies te snel hangen en komt er irritatie en halen we elkaar uit de wedstrijd. We moeten elkaar gewoon op een normale toon kunnen vertellen wat er niet goed ging. Dus op een goede manier feedback geven. Betere communicatie dus. Demi: “Wat wel goed gaat is dat Marlou haar taak als captain heel goed vervult. Als er iets is kun je áltijd bij haar terecht. Zelfs als ze geblesseerd is helpt ze mensen. Als het gaat om het team zorgt zij ervoor dat iedereen zich goed voelt en ze spreekt iedereen op een juiste manier aan. Je kan op haar terugvallen en van haar leren. Verder gaat goed dat IEDEREEN WIL! We willen winnen en promoveren en iedereen gaat er voor.”

Andere sporten?

Desgevraagd roept Joek direct: “Basketbal!”, wanneer de vraag voorgeschoteld wordt wat ze zouden doen als ze niet zou korfballen, en of ze nog andere sporten beoefenen (of hebben beoefend). Joella: “Hockey, ik heb zelfs getwijfeld om te stoppen met korfbal om te gaan hockeyen, toen ik nog wat jonger was. Ik heb ook geschaatst vroeger. Dat was wel pittig hoor, combineren van korfbal en schaatsen. Vooral omdat ik toen vaak ook moest invallen bij een ander team, dus 2 korfbal wedstrijden en dan nog schaatsen.” Wouter: “Ik weet niet beter dan korfbal, ik zit er al sinds ik 5 ben op (destijds samen met 2 klasgenootjes) dus nooit aan iets anders gedacht, hoewel ik andere sporten superleuk vindt om te doen, daarom word ik ook gymdocent.” Demi: “Nooit getwijfeld, ik kwam er gelijk op met Daan (Steenvoorden, red.) en dat was direct leuk. Daarnaast heb ik nog wel even op turnen gezeten.”

Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? (korfbal en privé)

Joek: “ik hoop dan voor de klas te staan als meester en verder nog steeds in het 1e te spelen. Daarnaast nog steeds als coach van een team, bijvoorbeeld een A- of een B-team in de wedstrijdsport, dat lijkt me nog heel leuk om te coachen. Maar als er een aanbod zou komen van een andere vereniging om daar op niveau te coachen, dan zou ik daar niet op in gaan. Ik vind het bij Fluks veel te gezellig. Ik zou in de toekomst (als ik niet meer kan lopen en 3 nieuwe knieën heb) ook wel trainer van Fluks 1 willen worden, maar nog niet over 5 jaar, dan wil ik zelf nog spelen.”
Demi: “Ik hoop over 5 jaar nog steeds in het 1e te spelen, en teams te coachen, zoals ik dat nu ook doe. Verder zie ik het wel over 5 jaar. Qua werk: ik weet het nog niet, misschien iets in beveiliging, dat gaan we ook wel zien.”
Joella: “ik hoop dat ik over 5 jaar in een ziekenhuis werk. Daarnaast wil ik nog een opleiding doen als kinderverpleegkundige, ik denk dat ik daar dan nog mee bezig ben. En dat ik mijn eigen huisje heb, ik zie wel waar. Ik denk nog wel in het 1e te spelen.”
Wouter: “Ik hoop voor de klas te staan, hopelijk basisonderwijs. Ik word nu opgeleid voor middelbaar- en basisschool, maar mijn voorkeur gaat toch wel uit naar basisschool. Ik hoop nog steeds in het 1e te kunnen spelen, ik wil gewoon op dat niveau blijven spelen. Voor de rest denk ik nog gewoon lekker thuis te wonen, beetje sparen voor je dingetjes, alles op een rijtje krijgen, langzamerhand naar een eigen huis zoeken.”

Wat zouden jeugdspelers moeten doen om jullie plekje in het 1e over te nemen ? Waar zou (meer) op getraind moeten worden ?

De vier jongelingen roepen in koor “Verdedigen!” In het 1e worden nog heel veel verdedigende foutjes gemaakt, waar dan vrije ballen of stippen uit ontstaan, dat is echt zonde. Er moet meer op getraind worden, vooral in het gebied rondom de korf. Immers, als je goed verdedigt kun je ook als je zelf weinig scoort tóch wedstrijden winnen. Trainen op aanvallend spel is gemakkelijker, dat vinden kinderen ook leuker, maar verdedigen is veel belangrijker, aldus het talentvolle viertal.

Zouden jullie overwegen naar een andere club over te stappen als je gevraagd wordt ?

Ook op deze vraag reageren de vier eensgezind en zelfs licht verontwaardigd over de vraag. “Natuurlijk niet! Het is veel te gezellig bij Fluks, en bovendien ligt onze hele familiegeschiedenis hier.” 2 van de 4 zijn niet zo lang geleden al eens benaderd zijn door andere clubs, maar dat aanbod hebben ze direct naar de prullenbak verwezen. Alle vier zijn de ook van plan dit bij eventuele volgende verleidingspogingen te doen!

Alle 4 coachen en trainen ze teams (Joek: D1 en B1 -samen met Jan-, Wouter: E1, Joella en Demi doen samen E2 en E3). Zijn er nog meer dingen die ze doen voor Fluks ?

Joek: “Ik ga mee op kamp. Ik zit nu voor het 2e jaar in de EC (Evenementen Commissie), verder zit ik in de beachkorfbalcommissie, en de jubileumcommissie (voor het 75-jarig bestaan van Fluks). Demi zit sinds kort ook bij de EC. Daar organiseren we alle evenementen bij Fluks voor zoveel mogelijk jeugd, voor de gezelligheid, zodat niemand die een aanbod krijgt van een andere club weg gaat, dat ze allemaal blijven voor de gezelligheid buiten de wedstrijden om.”
Wouter meldt dat hij regelmatig wedstrijden fluit. “Misschien wil ik daar wel verder in, dat heb ik eens enthousiast geroepen, maar ik weet het nog niet zeker.”
Joella: “Ik zou zelf wel meer voor Fluks willen doen. Ik zou bijvoorbeeld ook wel bij de EC willen, of misschien achter de bar staan of zoiets.”

Van welke trainer heb je het meeste opgestoken:

Joella: “Enrico. Die heeft me heel veel tips gegeven waar ik echt veel aan heb. Vertelt me waar mijn zwakke punten liggen en hoe ik het beter kan doen. Hij heeft me zo echt geholpen.”
Demi: “In de F-jes had ik heel leuke trainers: Marlou (Passchier, red.), Dafne (Adarkwah, red.), en Rosalie (de Boer, red.). En die deden het op zo’n manier dat je elke keer weer zin had om naar de korfbal te komen. De trainingen waren leuk, en we werden gemotiveerd om de wedstrijden te willen winnen. Ik heb ook veel van ze geleerd.”
Joek: “Vincent (van Westerop, red. ) heeft ons 5 jaar training gegeven en ons veel geleerd.”
Wouter: “Ik denk dat ik het meeste heb geleerd van Christel en Suzanne (Zwanenburg, red.). Die gaven ons training in de C. Zij namen ons af en toe apart en dan ging je werken aan bepaalde vaardigheden. Oefenen op jouw zwakke punten, waar zij vonden dat er bij jou de meeste verbetering mogelijk was. Zo ging de een bezig met de groep, en de ander ging steeds 10 minuten apart met iets oefenen.”
Joek vult aan: “Dat was ideaal. Dat zie ik nu ik zelf ook training geef, dat als je in je eentje voor een groep staat waar er veel verschil in niveau zit tussen de spelers, sommige kinderen hele andere dingen moeten leren dan andere kinderen. Dat is heel moeilijk om in je eentje te doen, en dat deden Christel en Suzanne heel fijn.”

Is er tenslotte nog iets anders wat je wilt melden ?

Wouter: “ik heb op dit moment echt heel veel honger !”
Joella: “mijn zusje is sinds kort ook van Madjoe naar Fluks gekomen, ik weet niet of iedereen weet dat Jet (uit de B1) mijn zusje is. Mijn broertje speelt nog bij Madjoe, misschien krijgen we die ook wel naar Fluks...”

Tot zo ver de Jonkies. We hopen dat jullie deze Fluks talenten wat beter hebben leren kennen. Binnenkort deel 3, waarin jullie meer horen van de “oud-gedienden” van Fluks 1 !

Actueel

FLUKS BEACHKORFBAL 2020

01 april 2020 - De voorbereidingen voor het toernooi dat we al meer dan 25 jaar organiseren gaat door

Lees artikel

HET CORONAVIRUS EN KORFBALLEN BIJ FLUKS

12 maart 2020 - Naar aanleiding van de mededelingen vanuit de overheid over het Coronavirus het volgende:

Lees artikel

PUPIL VAN DE WEEK

05 maart 2020 - Dit zaalseizoen is er tijdens iedere thuiswedstrijd van het 1e een pupil van de week

Lees artikel

FLUKS 1 AAN HET WOORD

27 februari 2020 - Deel 3: "the oldies"

Lees artikel
Sponsors

©2020 Fluks Korfbal    Privacy verklaringDisclaimer Webdesign: 2nd Chapter BV