MIJN FLUKS WORD LID

De historie van Fluks deel 5

Afgelopen zaterdag was weer de jaarlijkse amaryllisactie. De allereerste bollen-actie werd in 1975 gehouden, 36 jaar lang gaan Fluks leden dus al langs de deuren in Noordwijk.

Terug

Heel veel mensen wachten ook op deze bollen. De Fluks amaryllisactie is echt een begrip geworden in Noordwijk. Wanneer je tegen kersttijd door de straten van het dorp loopt, zie je in veel huizen de rode amarylissen staan. vanaf dit jaar zal je ze ook in het wit, rood-wit en dus het traditionele rood zien) Wat ik me van de 1e bollenactie kan herinneren, is dat we in 3 avonden langs de deuren gingen, dus niet zoals nu, in 1 zaterdag. De 1e avond was de opkomst nog redelijk, maar daarna bedroevend slecht. Een handjevol mensen moesten maar zien dat ze de bollen sleten aan de Noordwijkers. Voor die mensen was het afzien, 2 avonden trainen en dan ook nog eens 3 avonden bollen verkopen. Er is daarna gelijk besloten dat het anders moest.

In het archief kwam ik nog een brief uit 1979 van de gemeente tegen, waarin vergunning werd verleend voor de verkoop van amarylissen. De vergunning werd verleend -onder de volgende voorwaarden -.

1e De verkoop mocht niet geschieden door personen beneden de leeftijd van 16 jaar (Nu mag, geloof ik,iedereen die dat wil, meedoen)
2e De door de politie gegeven aanwijzingen dienen stipt en onmiddellijk te worden opgevolgd. (wat die aanwijzingen waren,wordt er niet bij vermeld)

Er zijn misschien mensen, die zich afvragen,waarom Fluks met de bollenactie is begonnen? Tja, zoals iedere vereniging kon en kan Fluks altijd wel wat extra geld gebruiken. In het 1974 had het bestuur bedacht om met de aspiranten kerstkaarten te gaan verkopen.
Om het kort te houden, deze actie ging moeizaam en bracht niet veel op. (Er heeft nog jaren een restant van deze kaarten op m’n zolder gelegen) In die tijd werkte Kees Imthorn (jawel, van de Koele Costa, de man van Francisca en de vader van Johan) bij een bloementeler in Valkenburg . Volgens mij kwam Kees met het idee om amarylissen te gaan verkopen. Maar ik denk dat Kees dit beter kan vertellen. Misschien kan hij het verhaal bij de reacties schrijven.Sponsors

©2024 Fluks Korfbal    Privacy verklaringDisclaimer Webdesign: 2nd Chapter BV