MIJN FLUKS WORD LID

Ons vlaggenschip presteert goed, en staat zowel in de veld- als de zaalcompetitie op de 2e plek. Maar wie zijn nu eigenlijk deze heren en dames die Fluks weer positief in het nieuws brengen ? De komende weken willen we de spelers van Fluks 1 wat meer in de schijnwerpers zetten, zodat de lezers en andere geïnteresseerden wat meer over onze helden te weten komen. In groepjes van 4 worden de spelers aan het woord gelaten over tal van onderwerpen, maar natuurlijk vooral over… korfbal !

In deel 1 zijn de “nieuwkomers” (of in sommige gevallen kun je beter van “terugkomers” spreken) Minzi, Joost, Willemiek en Sebastiaan (op de foto v.l.n.r.) aan het woord. Om te beginnen vroegen wij het viertal zich aan u voor te stellen.

Sebastiaan neemt hierin direct het voortouw en begint enthousiast: “Nou, ik ben 20 jaar oud, nog vrijgezel, ik werk als beveiliger op Schiphol en kwam dit seizoen over van Top. Eigenlijk is dit m’n rentree omdat ik tot de D al bij Fluks heb gekorfbald. Of ik het een voor- of nadeel vind dat m’n vader de trainer van Fluks 1 is? Beide! Een nadeel omdat het thuis natuurlijk vaak óók over Fluks gaat, maar ook een voordeel omdat het gewoon gezellig is.”. Na deze introductie is het de beurt aan Joost die met gepaste trots z’n achternaam eraan toevoegt (Passchier, vanzelfsprekend). Joost vertelt 21 jaar te zijn, in Noordwijk te wonen en een drukke baan te hebben als orderpicker in een magazijn in Katwijk. Ook Joost heeft in de jeugd bij Fluks gekorfbald, maar waagde in de A een overstap naar Velocitas, waar hij nog 2 jaar in de A en vervolgens een paar jaar in de senioren speelde. Echter afgelopen zomer “fokten broer Jan en hij elkaar op” en zo werd de terugkeer bij Fluks een feit. Bijkomend voordeel voor Fluks was dat Joost verkering heeft met….Minzi !

Minzi vertelt direct verder: “Ja, ik wilde eigenlijk een jaartje niets doen, nadat ik juist m’n hele leven bij Velocitas heb gespeeld, maar Joost en Jan vroegen mij erbij nadat er bij Fluks door blessures een dames-tekort was, én het leek me wel gezellig. En nu zit ik hier ! Ik ben overigens 20 jaar, studeer Pedagogiek, en daarnaast werk ik ook nog in de horeca.” Tenslotte is Willemiek (24) aan de beurt en zij geeft aan uit Katwijk te komen en “dus” altijd bij Madjoe te hebben gespeeld. Ze is logopediste van beroep en was gestopt bij Madjoe omdat ze geen leuk team kon vinden om op niveau te spelen. “Maar het begon toch weer te kriebelen, en toen ik hoorde dat Fluks dames te kort had heb ik me aangemeld”, aldus de Katwijkse die overigens een KT3 trainersopleiding heeft gedaan van hetzelfde hoge niveau als de trainer van Fluks 1. Ze is dan ook met groot plezier (naast speelster) trainersbegeleider bij Fluks.

Fluks wordt door het viertal omschreven als een gezellige, open club waar je je letterlijk vanaf de eerste keer dat je het hek binnenstapt enorm welkom voelt ! Een club waar geen groepjes zijn, maar iedereen even belangrijk is. De enige tip die uit het interview naar voren komt is dat “het jammer is dat als je niet trainer of EC-lid bent, dat je dan niet mee kan doen aan bijvoorbeeld uitjes als de kampen of andere activiteiten, omdat die mensen in principe voorgaan.” (wij zorgen er natuurlijk voor dat deze tip bij het bestuur terecht komt, red.)

Wat dieper ingaand op het spel(niveau) en de toekomst van Fluks 1 vertelt men:

“We staan nu tweede! De eerste 2 promoveren en het puntenverschil is 3 dus alles is mogelijk, want we moeten ook nog tegen koploper Thor en het doel is promoveren! Als we allemaal hongerig blijven moet dat lukken en we willen graag als Fluks 1 steady tweede klasse spelen” (Joost). Hoe zit dat eigenlijk individueel in het veld, hebben jullie in het veld allemaal een aparte taak of opdracht? Sebastiaan: “ De vakken worden wel ingesteld om een ieders kwaliteiten optimaal te benutten. De één is beter in schieten, de ander bijvoorbeeld in afvangen. Als vak krijg je voor de wedstrijd een doel mee. Je hebt getraind op iets en daarmee ga je dan een wedstrijd in.” Joost vult aan: “We spelen met vaste herenkoppels. We hebben nu 3 herenkoppels, als alle dames fit zijn hebben we ook 3 dameskoppels. We hadden last van een blessurecrisis, maar we zijn nu weer bijna compleet”. Sebastiaan: “En we willen met Fluks 1 lekker hoog komen, misschien tot 2e of zelfs 1e klasse. Allemaal lekker beter worden, dat is het leuke van de jonge groep die we nu hebben. Een aantal van de spelers zijn pas 1e jaar senior, het is best goed om met zo’n jong team al zo hoog te staan.”. En om nóg beter te worden hebben (naast het feit dat ze 2 x per week trainen) Minzi en Sebastiaan een abonnement bij de sportschool.

Tactiek?

Sebastiaan en Joost: “Op donderdag gaan we altijd kwartiertje vóór de training zitten. We kijken dan vooruit naar de wedstrijd zaterdag, hoe we dat het beste kunnen doen. Opstelling en dat soort dingen bespreken. Ook kijken we terug naar de vorige wedstrijd. We weten meestal niet wie onze directe tegenstander is, zo ver gaat het niet. Maar bij sommige ploegen weten we dat wel, en dan passen we onze dekking daar op aan. Bijv. tegen Thor Harmelen, waar we Sebastiaan tegen een sterke rebounder gezet hebben om dat op slot te zetten. En dat heeft die wedstrijd gewerkt.”

Hoe zijn jullie bij korfballen uitgekomen, waarom zijn jullie juist deze sport gaan doen? En welke sport zou je ánders gekozen hebben?

Joost: “Duidelijk in mijn geval: familie. Mijn bloed staat ge-inkt in de naam van Fluks. 2 oudere broers en een oudere zus hebben allemaal bij Fluks gekorfbald. Mijn vader en moeder ook. Toen ik 2 was had ik al een korfbal in mijn hand en stond ik op een mini-paal te schieten. Als ik niet bij Fluks zou zitten dan zou het toch gewoon voetbal geworden zijn”.

Bij Willemiek ging het anders: “We zijn via de achterburen aan het korfballen gegaan. Die familie zat allemaal op korfballen. Toen is mijn zus ook gaan korfballen, en ik ben haar daarin gevolgd. Het is in Katwijk geen voordehand liggende keuze om te gaan korfballen. Nu is het dus die familie.... en ik... dat is korfbal in Katwijk ! Vroeger heb ik ook nog op wedstrijd-en synchroonzwemmen gezeten”.

En ook Minzi kwam niet via familie aan het korfballen: “Via een open training op de basisschool, daar had ik me voor opgegeven en ik ben toen samen met een vriendinnetje daarnaartoe geweest en dat vond ik wel leuk. Eigenlijk zou ik niet weten welke sport ik anders gedaan zou hebben”.

Sebastiaan tenslotte: “Ik ben natuurlijk via m’n pa bij de korfbal terecht gekomen, maar ik hou ook erg van basketbal. Geweldige sport om te kijken, en dat doe ik eigenlijk altijd voor en na de training even.”

Vraag: waar zie je jezelf over 5 jaar ? In sport, maar ook privé ?

Sebastiaan: “Diepzinnige vraag ! Ik denk nog gewoon bij Fluks korfballen. Daarnaast lekker aan het werk, een vriendin, misschien op mezelf wonen. Voor de rest heb ik er nog niet over nagedacht”.

Joost ziet zichzelf binnen 5 jaar wel een opleiding afronden: Dat is nog wel een doel voor mij. Zorgen dat ik daarna het huis uit kan. Met korfbal verwacht ik mezelf nog in Fluks 1 te zien. De concurrentie aangaan met doorstromende heren, altijd leuk.”

Minzi: “Ik hoop dat ik dan klaar ben met mijn opleiding, misschien dat ik daar dan een baan in heb. Qua korfbal zou ik het eerlijk gezegd niet weten. Of ik nog hier speel, of terug naar Velocitas, of gestopt, dat durf ik nog niet te zeggen.”

Willemiek: “Ik werk nu natuurlijk al, bij een praktijk in de logopedie. Misschien dat ik tegen die tijd in een ziekenhuis werk, dat lijkt me ook heel erg leuk. Getrouwd (hoop ik !), dan moet ik Henk-Jan nog even lief aankijken ! We zijn nu al voor een huis aan het kijken, maar dat is niet te betalen. Misschien wordt er iets betaalbaars gebouwd op vliegkamp Valkenburg. Ik hoop dat we over 5 jaar wel een eigen huis hebben. Ik ben dan bijna 30, of ik dan nog in het 1e korfbal weet ik niet. Ik heb wel als doel om tot mijn 30e te spelen. Het doel was überhaupt om in het 1e te korfballen en dat is in ieder geval gelukt! Mijn jeugddroom is uitgekomen, haha.”

Tips voor de jeugd om in Fluks 1 te komen!

Sebastiaan is hierin héél kort maar krachtig: “Hard trainen!” Willemiek vult lachend aan dat “een dame zijn erg helpt.” Minzi ziet wel dat in de overgang van A naar senioren veel spelers (vooral veel dames) stoppen. “Vriendje, baantje, andere interesses, je team valt uit elkaar”. Dit is dus een uitdaging voor de begeleiding bij Fluks om dit te voorkomen. Joost steekt van wal: “Hongerig zijn om er elke week te staan, mét je team, en vóór je team. Elke week, tijdens de wedstrijd maar ook tijdens de training, je beste prestatie neer willen zetten. Je best blijven doen, dat is het. Leergierig zijn!” Willemiek: “Je willen ontwikkelen op elk vlak, niet alleen schutter willen zijn. Je hebt nu het nieuwe korfbal, wat we met het 1e proberen te spelen, en wat we ook bij de jeugd proberen aan te leren. In het oude korfbal is er een afvang, een aangeef, en staan er 2 mensen in de punt. In het nieuwe korfbal is er een afvanger, die ook meedoet in het spel door er af en toe uit te stappen en dan aangeef te zijn, en dan vervolgens ook weer terug te stappen. Je moet veel blijven bewegen. Ook schieten zonder vang, zodat je een lopende rebound hebt. Je moet dan alles kunnen. Als je niet kunt schieten, dan pass je uit, en dan zorg je dat een ander kan schieten, dat is natuurlijk wat je wilt. Dus je bent én de schutter, én aangeef, én passer, én afvanger. Je hebt dus meerdere taken, en daar moet je allemaal op trainen. Je moet ook alles wíllen doen, je moet ook voor een ander klaar willen staan, en niet alleen maar zelf willen schieten. Dit vraagt meer van de spelers, die continu moeten nadenken.” Ze voegt toe”: Vóór de puberteit moet je niet te fysiek trainen, omdat de spierkracht niet toeneemt (heb ik op KT3 cursus geleerd !). Ik ben zelf niet een trainer die kinderen rondjes laat rennen, omdat korfbal geen duursport is maar een interval sport. Dan vind ik het zonde van mijn trainingstijd om rondjes te gaan rennen. Ik vind het zelf trouwens ook gewoon heel saai!” Joost: “als je oudere kinderen traint, doe je meer met techniek. Ook de spelregels (1 of 2-vaks korfbal, hogere palen, een grotere bal) hebben invloed op de spelers en de training die je geeft”. Minzi tenslotte: “Bij Velocitas geef ik training aan de D, en heb vroeger ook E en F gedaan. Ik merk dat we af en toe goede coaches missen. Een goede coach moet niet alleen goed met kinderen om kunnen gaan, maar ook veel ervaring hebben, en de techniek goed aanleren en niet zomaar iets doen. Je moet er wel tijd in willen steken.”

Tot zo ver de nadere kennismaking met deze (relatieve) nieuwkomers die elke week de eer van Fluks hoog houden. Schiet ze gerust aan als je ze tegenkomt en meer van ze wilt weten. En hou de site in de gaten, binnenkort komen de “jonkies” en “oudgedienden” van Fluks 1 aan het woord !

Actueel

FLUKS KAMPIOENEN ZAALSEIZOEN 2023-2024

18 maart 2024 - Het zaalseizoen zit er op, en we mogen 2 Fluks kampioenen feliciteren.

Lees artikel

PUPIL VAN DE WEEK: CHRIS

13 maart 2024 - Zaterdag is alweer de laatste zaalwedstrijd van Fluks 1 tegen Paal Centraal 1. Ook de “Pupil van de week” is weer aanwezig.

Lees artikel

VAN DER MEER MAKELAARS SPORTFUN

25 februari 2024 - Zaterdag 30 maart

Lees artikel

IN MEMORIAM

19 februari 2024 - Jan Selier

Lees artikel
Sponsors

©2024 Fluks Korfbal    Privacy verklaringDisclaimer Webdesign: 2nd Chapter BV