MIJN FLUKS WORD LID

Mud heeft al een heel korfbal leven achter zich. Zo speelde hij vanaf zijn 5e tot zijn 30e bij achtereenvolgens De Algemene, Danaïden, en Fluks. Na zijn actieve carrière werd hij trainer bij Fluks en TOP. Hij is als analist actief bij meervoudig Nederlands kampioen TOP, en heeft daarnaast op niveau gefloten, totdat een knie blessure daar een eind aan maakte. Tot slot is hij ook bestuurslid van de afdeling Noord-West van het KNKV. Kortom: bij Mud zit korfbal in zijn DNA, en Fluks is dan ook blij dat hij, met al zijn ervaring, komend seizoen opnieuw Fluks 1 onder zijn hoede neemt. Tijd voor een interview om hem wat beter te leren kennen, en zijn visie op korfbal en de vereniging Fluks te horen.

“We hebben zeker stappen gezet in de richting van het spelletje dat ik wil spelen”

Toen Mud 2 jaar geleden bij Fluks 1 als coach aantrad, trof hij een piepjonge selectie. Hij zag de groeipotentie, vooral met het oog op het talentvolle A1 team, dat het komend seizoen samen met het huidige 1e team de nieuwe seniorenselectie zal vormen. Afgelopen jaar is dit team al op een hoger niveau gaan spelen, waardoor ze meer (fysieke) tegenstand hebben gekregen. Een aantal van deze talenten heeft al meermalen zijn opwachting gemaakt in Fluks 1, om alvast te kunnen ruiken aan het seniorenniveau en de overstap van de junioren naar de senioren makkelijker te maken.

Mud speelt op de training heel veel partijvormen. Dit stelt hem in staat zijn teams (ook) op tactisch gebied te laten groeien. “Toen ik hier kwam, zag ik een team dat zijn stinkende best deed, maar eigenlijk een beetje verloren was, geen strijdplan had, maar wat deed. Ik ben begonnen met uit te leggen hoe ik wil dat het team speelt. Dat hebben we er de afgelopen 2 jaar langzaam in gebracht. Nu zijn we zo ver dat het team het zelf kan toepassen. We hebben zeker stappen gezet in de richting van het spelletje dat ik wil spelen. Hierbij heb ik dingen gekopieerd van wat ik bij TOP heb gedaan, en dat toegepast op het niveau van deze groep. De basis kun je altijd gebruiken. Nu zie je, dat het snel kan gaan als ze het spelletje gaan zien.”

Afgelopen jaren heeft Mud naast het 1e ook de A1 begeleid. Ook bij dat team heeft hij veel aandacht besteed aan de tactiek. “Zij speelden een bepaald spelprincipe dat voldoende was voor het niveau waar zij speelden, maar als je naar de senioren gaat, moet je jezelf een ander spelletje aanleren om ook daar te kunnen presteren. Deze spelers zitten nog niet op hun plafond, maar kunnen nog verder groeien. Je hebt veel meer overwaarde om het spelletje neer te zetten. Dat moet zijn vruchten gaan afwerpen.”

Er gaat bij Mud heel veel tijd in korfbal zitten, maar in tegenstelling tot vroeger gaan werk en privé nu voor. Niet alles hoeft meer te wijken voor korfbal. Dit betekent ook dat de wederzijdse verwachtingen (tussen vereniging, spelers en trainer) lager zijn. Maar, zo zegt Mud: “Ik verwacht wel, zeker van de selectie van volgend jaar, dat er meer ambitie komt. De afgelopen 2 jaar zijn de spelers al anders gaan denken en handelen, maar volgend jaar verwacht ik nog meer. Ik denk echt dat deze groep verder kan groeien, maar dan moeten ze nog wel een stap maken op mentaal vlak, qua beleving, en op fysiek vlak.”

“Talenten moet je de ruimte geven”

In de A1 speelt een aantal talentvolle spelers. Er is altijd het risico dat talenten vertrekken naar een andere vereniging. Mud heeft hierover een duidelijke mening: “Talenten moet je de ruimte geven, zelfs al dat betekent dat ze Fluks verlaten. We zijn een kleine club en als mensen die veel meer kunnen zich verder willen ontwikkelen bij een andere vereniging moet je ze de ruimte geven. Als ze een weloverwogen keuze maken om te vertrekken, zorg dan dat ze goed weg gaan en hou de deur open om ze mogelijk op een later tijdstip weer terug te halen. Talenten gaan toch weg, daar doe je niks aan. Het enige dat je kunt doen is hen helpen een weloverwogen keuze te maken.”

“De doelstelling volgend jaar is in de top 3 meespelen”

Wat zijn de verwachtingen voor het komende jaar ? “Als ik de ploeg krijg die ik voor ogen heb, en ze zich gaan ontwikkelen zoals ik denk dat ze kunnen, dan zouden we volgend jaar in de top 3 mee kunnen spelen. Dat is dan ook de doelstelling. We hebben de sprong gemaakt van alle wedstrijden dik verliezen naar veel wedstrijden waarin we goed mee konden en net aan te kort schoten. Met wat meer geluk hadden we afgelopen jaar zeker 4 punten meer kunnen hebben. We hebben ook niet altijd kunnen trainen en spelen met de spelers die ik voor ogen had, en zonder blessures had er zeker meer in gezeten. We hebben stappen gemaakt, maar we hadden nu al in de middenmoot kunnen meespelen. Dan was het gevoel in het team nog positiever geweest.”

Het plan is dat het 1e team komend jaar uit vaste koppels bestaat: 6 dames en 6 heren. “Dit geeft de nieuwe mensen de tijd en ruimte om aan het niveau te wennen, en de meer ervaren spelers nog een aantal jaren mee te laten draaien.”

Als grootste uitdaging voor de komende jaren ziet Mud het bij elkaar houden van de ploeg en het gemotiveerd houden van de mensen in Fluks 2. “Dat zijn mensen die nu op een iets lager niveau gaan spelen, en hopelijk goede resultaten gaan neerzetten om zo door te groeien. Daarbij is het niet alleen belangrijk om wedstrijden te winnen, maar vooral om jezelf door te ontwikkelen naar het niveau waar we naar toe willen.”

Als Fluks betere resultaten gaat neerzetten, en er een plan en herkenbare speelstijl is, worden we ook aantrekkelijker voor spelers van andere verenigingen. “Er zijn de afgelopen jaren veel spelers vertrokken bij Fluks, en mogelijk hebben zij interesse om terug te keren. Zo zal komend jaar Joost Passchier terugkeren, en hopelijk volgen er nog meer spelers. Het is vooral belangrijk dat er meer dames aansluiten, en daar zal Fluks zich de komende periode op focussen. Nieuwe mensen zullen zich wel moeten bewijzen, omdat de huidige spelersgroep een klein streepje voor heeft om zo hun loyaliteit te belonen.”

“TOP heeft vergelijkbare uitdagingen”

Omdat Mud bij zowel TOP als Fluks werkzaam is, kan hij een goede vergelijking tussen deze verenigingen maken. “Op sportief gebied is het lastig vergelijken. TOP heeft een naam opgebouwd, waardoor ze meer aantrekkingskracht op nieuwe spelers hebben en ze het niveau hoog kunnen houden.” Wat hem vooral opvalt is dat er bij TOP veel aandacht voor de selectie teams is, en er een duidelijk gat zit tussen deze teams en de lagere teams. “Bij Fluks is dat onderscheid er niet. Ieder team wordt in zijn waarde gelaten en iedereen wordt gelijk behandeld. Omdat Fluks kleiner is, is het gemakkelijker de aandacht te verdelen.”

Omdat Fluks minder spelers heeft, is het niveauverschil tussen spelers van hetzelfde team groter. “Hierdoor hebben de trainers van Fluks het moeilijker, want die van TOP hebben allemaal mensen van gelijkwaardig niveau. Op de training kun je de oefeningen dan gemakkelijker aanpassen op het niveau. Bij Fluks is dat lastiger, om zo’n team bij elkaar te houden. Daar ligt mentaal een veel moeilijkere opdracht voor de Fluks trainers.”

Op andere vlakken heeft TOP dezelfde uitdagingen als Fluks heeft. “Ze hebben 35 jeugdteams, wat inhoudt dat ze ongeveer 70 begeleiders/trainers nodig hebben. Ook zij zijn zoekend naar vrijwilligers. Zij hebben vergelijkbare problemen.”

“Verder heeft ook TOP moeite om sponsors aan te trekken. Zij zijn een ploeg van naam, en hebben commercieel meer te bieden aan een sponsor. Vanuit Fluks is dat nog lastiger, en is sponsoring meer gebaseerd op sympathie voor de club dan op commercieel voordeel.”

“Fluks is gewoon een leuke club”

Hoe kijkt Mud tegen de vereniging Fluks aan? “Fluks is best ambitieus, maar het moet ook gezellig zijn. Er moet ruimte zijn om buiten het korfbal om leuke dingen te blijven doen. En dat is waarvoor er hier een gezonde combi is. Iedereen accepteert dan ook van elkaar dat je wel eens iets anders te doen hebt waardoor je er een keer niet bent. Dat mag, dat accepteren we hier van elkaar.” Sinds zijn terugkeer heeft Mud een omslag gezien bij Fluks. “Ik heb de vereniging in de afgelopen 2 jaar zien veranderen. Je ziet bij de mensen veel meer ambitie, meer drive om dingen op te pakken. Je ziet mensen weer dingen doen, er zit meer energie in de vereniging. Het bloeit weer. Kijk naar alle jeugdspelers die allerlei taken oppakken. Iedereen is enthousiast en wil graag wat van de club maken. En dat is de grote drive waarmee je verder kunt groeien. En dat moet je behouden, dat geeft heel veel mooie dingen voor de toekomst.”

Hij vertelt enthousiast verder. “Zorg dat je de mensen die je hebt, binnenhoudt. Laat iedereen het naar zijn zin hebben. Mensen gaan het goede gevoel uitstralen, wat weer een aanzuigende werking kan hebben op anderen. Reclame naar buiten toe om mensen binnen te halen. Fluks is ontzettend leuk en gezellig. Fluks is open en spontaan, iedereen is welkom. Het is gewoon een leuke club. De ambitie is anders dan bij een topclub, maar dat maakt niet uit, en dat kan nog groeien. Mensen die nu in de selectie zitten zijn ambitieus, maar hebben niet alleen oog voor hun eigen spelletje maar ook voor de mensen om hen heen. Een ontzettend open en gezellige vereniging. Je kunt niet beter binnenkomen dan bij deze club.”

Actueel

PUPIL VAN DE WEEK 19-09-2020 NOVA

17 september 2020 - Ook dit seizoen is er tijdens iedere thuiswedstrijd van het 1e een pupil van de week. Zaterdag is Nova aan de beurt! Even kennismaken:

Lees artikel

PUPIL VAN DE WEEK - ISA

04 september 2020 - Ook dit seizoen is er tijdens iedere thuiswedstrijd van het 1e een pupil van de week. Zaterdag is Isa aan de beurt! Even kennismaken:

Lees artikel

START COMPETITIE 2020-2021

04 september 2020 - Morgen zullen er na 6 maanden eindelijk weer competitiewedstrijden gespeeld gaan worden

Lees artikel

FLUKS EXPERIMENTEERT MET LIVESTREAMEN

30 augustus 2020 - Zaterdag werd tijdens de wedstrijd Fluks A1 - Fiks A1 een voorzichtige start gemaakt met het live uitzenden van wedstrijden via YouTube

Lees artikel
Sponsors

©2020 Fluks Korfbal    Privacy verklaringDisclaimer Webdesign: 2nd Chapter BV